اقتصاد به عنوان حوزه اجتماعی تعریف شده است که بر شیوه ها، گفتمان ها و بیان های مادی مربوط به تولید، استفاده و مدیریت منابع تأکید می کند. عوامل اقتصادی می توانند افراد، شرکت ها، سازمان ها یا دولت ها باشند. معاملات پولی تنها بخش کوچکی از حوزه اقتصادی را تشکیل می دهند. زمانی که فردی قصد عرضه و توزیع کالاها یا خدمات را داشته باشد، نوعی اقتصاد وجود دارد؛ اقتصادهای بزرگتر رشد کردند چون جوامع رشد کرده و پیچیده تر شدند. سومر اقتصاد را بر مبنای پول کالاها توسعه داد، در حالی که بابلی ها و ایالت های همسایه ای آنها بعدا به همان اندازه که از نظر قوانین / قوانین مربوط به بدهی، قراردادهای حقوقی و قوانین مربوط به شیوه های تجاری استفاده می کردند، اولین مالکیت خصوصی سیستم اقتصادی را توسعه دادند.
امروزه علم اقتصاد در برترین دانشگاه های کشور تدریس شده و طی این مدت هزاران مقاله آموزش و پژوهشی در برترین ژورنال های علمی به چاپ رسیده است. دانشگاه مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف اولین دانشگاهی است که به منظور آموزش علوم اقتصادی با رویکردی جدید در سال ۱۳۸۷ در کشور تاسیس شد. این دانشگاه یکی از برترین دانشگاههای ایران در حوزه اقتصاد بوده و طرح های ملی بسیاری توسط پژوهشگران برتر این دانشگاه انجام گرفته است. جایی که آینده اقتصاد ایران از آن آنجاست.
دانشگاههای دیگری مانند دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران – دانشکده اقتصاد دانشگاه بهشتی و دانشکده اقتصاد علامه نیز در صدر برترین دانشگاههای ایران از لحاظ علوم اقتصادی قرار دارند.
بر جسته ترین اساتید دانشگاه مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف عبارتند از :
-
علینقی مشایخی– مؤسس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف و عضو هیئت مدیره شرکت کیسون
-
مسعود نیلی– مشاور اقتصادی ریاست جمهوری و رئیس مؤسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی
-
حسین عبده تبریزی– بنیانگذار بانک اقتصاد نوین، دبیر کل سابق بورس اوراق بهادار و مشاور مدیریت و تأمین مالی وزیر راه و شهرسازی
-
موسی غنینژاد– اقتصاددان مشهور و سرشناس ایران، سردبیر روزنامه دنیای اقتصاد
-
سید علی مدنی زاده– اقتصاددان و عضو هیئت علمی این دانشکده که در مدت زمان کوتاهی کلاسهای اقتصاد کلان وی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری طرفداران زیادی میان دانشجوها پیدا کرد.
برترین دانشگاههای علوم اقتصاد در دنیا:
- University of Cambridge
- University of Oxford
- Heriot-Watt University
- University of Nottingham
- Coventry University
- University of Leeds
- University of Surrey
- University of Warwick
- University of Bath
- Durham University
گرایش های مختلف رشته اقتصاد عبارتند از:
-
اقتصاد محیط زیست
-
اقتصاد شهری و منطقهای
-
اقتصاد منابع و انرژی
-
اقتصاد مسکن
-
اقتصاد آب
-
اقتصاد دریا
-
اقتصاد آموزش
-
اقتصاد بهداشت
-
اقتصاد بیمه
-
اقتصاد کسب و کار
-
اقتصاد کشاورزی
-
سایر موضوعات بینرشتهای
منابع:
James, Paul; with Magee, Liam; Scerri, Andy; Steger, Manfred B. (2015). Urban Sustainability in Theory and Practice: Circles of Sustainability. London: Routledge. p. ۵۳.
Sheila C. Dow (2005), “Axioms and Babylonian thought: a reply”, Journal of Post Keynesian Economics ۲۷ (۳), p. 385-391